Theraprim geneest duiven en siervogels

Theraprim werkt snel in op diverse ziektes bij duiven en siervogels. Het is van belang om ziektes zo snel mogelijk te constateren en vervolgens correct te behandelen. Met een correct gebruik van Theraprim kunnen diverse ziektes bij de dieren goed behandeld worden. Voor het verkrijgen van Theraprim is wel een voorschrift verplicht.

Theraprim voor de behandeling bij een zieke duif of siervogel  

Verschillende symptomen kunnen aangeven dat een vogel ziek is. Tekenen kunnen onder meer zijn opgezette veren, te magere borstspieren, een te scherpe borstkam, een opgezwollen buik, een vergrote lever, een vlek links boven de buik, opgezwollen darmlussen, te gele poten, een rimpelige huid, ogen die niet helder zijn, een rode rand rond de ogen, een natte bevedering rond de aars, mest rond de cloaca, of te witte mest. Wanneer de vogel de vleugels laat hangen, trilt, overdag met de kop in de veren zit, op de grond in een bolletje zit, overdag zit te slapen, veel gaapt, niest, abnormaal veel of weinig drinkt of eet, plat op de stok zit of ongeïnteresseerd is. Een vogel heeft normaal een vetlaagje onder de huid van de buik en de kleur van de huid is er rozerood tot geel. Theraprim kan toegediend worden aan een zieke vogel zoals een duif of siervogel indien de vogel de diagnoses heeft die met Theraprim kunnen behandeld worden.

Theraprim helpt bij infecties bij duiven en siervogels

Theraprim is een geneesmiddel dat toegediend wordt aan vogels zoals siervogels en duiven die niet voor humane consumptie zijn. Theraprim werkt in op diverse ziektes bij deze dieren. Theraprim dient voor de behandeling van infecties door pathogene kiemen gevoelig aan trimethoprim. Het wordt toegediend bij behandeling van salmonellose of paratyfus dat zorgt voor gewrichtsproblemen, colibacillose of zweetziekte, intestinale bacteriële infecties en luchtweginfecties bij siervogels en duiven. Het product is heel effectief bij darmontstekingen met dunne mest of diarree. Theraprim bevat lage concentraties tegen E. coli, Salmonella en Yersinia. Theraprim heeft een snelle werking en er is geen resistentievorming tegen het product. Hierbij is het wel van belang dat de plaats van de infectie kan bereikt worden met een voldoende hoge dosis van trimethoprim.

Theraprim, een poeder met trimethoprim voor duiven en siervogels  

Theraprim is een antibioticum gebaseerd op trimethoprim in poedervorm dat kan opgelost worden voor oraal gebruik. Bij het product is een maatlepel voorzien met een volume aan 400 mg Trimethoprim wanneer deze afgestreken is. 1 afgestreken maatlepel wordt opgelost in 1 liter warm drinkwater, waarna dit verder verdund wordt tot 2 liter. Dat komt overeen met de dagdosis voor 80 siervogels of 40 duiven. Het product kan aangekocht worden in een doos met 8 zakjes of een pot van 120g. Het product dient bewaard te worden bij kamertemperatuur. De houdbaarheid van Theraprim na de eerste opening bedraagt 3 maanden.

Theraprim correct toedienen bij een duif en siervogel

Bij het gebruik van het geneesmiddel dient met enkele zaken rekening te worden gehouden. Het drinkwater met Theraprim dient om de 24 uur vernieuwd te worden. Maak niet meer oplossing dan dagelijks nodig. Zorg dat de dieren tijdens de behandeling geen drinkwater kunnen opnemen uit andere bronnen. Zorg voor een goede hygiëne van het hok om verdere infecties te vermijden.

Theraprim kent een snelle werking

De gemiddelde behandelingsduur met Theraprim bedraagt 5 dagen. Bij een ernstige aandoening zoals acute salmonellose wordt de behandelingsduur wel verlengd. Afhankelijk van de medische toestand van het dier kan de dosis aangepast dienen te worden. In ernstige gevallen zoals bij paratyfus of colibacillose kan de behandelingsduur met Theraprim verlengd worden tot 14 dagen.

Met Theraprim blijven duiven en siervogels goed presteren

Wanneer Theraprim te lang wordt toegediend, kunnen wel stoornissen in de hematopoiesis optreden. Deze bijwerkingen kunnen gestopt worden door de toediening van foliumzuur. Het product geeft verder geen nadelige invloed op de vluchtprestaties van de dieren. Wanneer het product gelijktijdig wordt toegediend met Coxi Plus kan de activiteit verhoogd worden. Coxi Plus werkt tegen Eimeria labbeana, Columbarum, Canaria en Isospora serini. Het heeft een preventieve en curatieve werking en werkt zowel antibacterieel als anticoccidiose. Het behandelt de bacteriële darm en luchtweg infecties bij siervogels. Bij zweetziekte kunnen de jongen na het uitkippen tot ze 10 à 12 dagen oud zijn ook behandeld worden met een zakje Theraprim op 1.1/2 liter water. Bij Apotheek Oostpark kan je terecht voor Theraprim, alsook voor professioneel advies.

Apotheek Oostpark is een apotheek in Roeselare. Je kan er terecht voor veterinaire producten zoals Theraprim dat enkel verkrijgbaar is op voorschrift in de fysieke apotheek. Behalve voor veterinaire producten kan je er uiteraard ook terecht voor humane producten waaronder geneesmiddelen, voedingssupplementen zoals Phyto Diur en Etixx Recovery Shake, evenals cosmetica zoals Caudalie Belgique. Daarnaast vind je er ook andere huidverzorgingsproducten van volgende kwalitatieve merken: Vichy, Avène, La Rochy Posay, Lierac, Roc, Eucerin, Aderma. Bezoek Apotheek Oostpark en ontvang professioneel advies.